KSET Logo
ZEZ Festival: The Body & Dis Fig + Naum Toga

ZEZ Festival: The Body & Dis Fig + Naum Toga

zez, slušaj drugačije35 € / 17 €Facebook

The Body & Dis Fig, logično uparenje pionira moderne heavy eksperimentalne glazbe, 10. listopada, na drugi dan festivala, donose nam set death industriala za 21. stoljeće. Promovirat će svoje najnovije kolaborativno izdanje ‘Orchards of a Futile Heaven’. Podršku će im pružati hladni noise rock Naum Toga, friško iz Zagreba.

Dnevne ulaznice The Body & Dis Fig + Naum Toga: 17 € u pretprodaji, 21 € na ulazu 

Festivalske ulaznice: 35 € 

kupi ulaznicu

 

The Body & Dis Fig

Već četvrt stoljeća veterani ekstremne glazbe ►The Body kameleonski otkrivaju nove pristupe abrazivnom kroz raznolika solo i kolaborativna izdanja sa suvremenim istomišljenicima. Prolazili su područja Apalača s ►BIG|BRAVE na psihodeličnom drone-folk albumu Leaving None But Small Birds, izravno i sumorno su štovali svoje doom sludge korijene s južnjačkim velikanima ►Thou, no njihova transgresivna priroda (a vjerojatno i ključ dugotrajnosti) uvelike proizlazi iz toga da odbacuju klišejizirane stavove metal purista te u svojim eskapadama često prigrljuju elemente prostranog svijeta elektronike. Bilo preko mračnog post-industrial ambijenta s ►The Haxan Cloakom, electro-industrial šaketanja s ►Uniformom ili preko šizoidnih spojeva power elektronike i prljavih zidova buke s ►Full of Hellom, njihova žeđ za čađavim digitalijama čini se neutaživom skoro koliko se i njihova potraga za novim mjernim jedinicama težine čini neumornom. Stoga ne čudi da ih je sudbina dovela do ►Dis Fig. Iako je njena karijera značajno kraća u odnosu na njene trenutne suradnike, Felicia Chen od početka je gradila momentum avangardnim DJ setovima čiji je upečatljiv zvuk dodatno oživjela tjeskobnim vokalima i oštrom produkcijom u solo izdanjima. Zadnjih godina svoju je vrstu elektroničkog egzorcizma također ostvarivala putem suradnji s power noise producentom ►dreamcrusher te vrlo produktivnim partnerstvom s eksperimentalnom dub legendom ►The Bug, čime je privukla respektabilnu količinu pažnje.

Album kojeg će nam ►Dis Fig i The Body predstaviti, Orchards of a Futile Heaven, prikladno se može opisati “heavy” epitetom, no ne radi se ni o gitarskoj niti o synth glazbi, već ovdje težina proizlazi iz “veće od zbroja svojih dijelova” sinteze dvaju pristupa. Soničnim teksturama vladaju gusti drone slojevi stvoreni old-school noise tehnikama i glacijalni distorzirani bubnjevi Buforda, dok Chen uz sirovu elektroniku doprinosi i širokim spektrom vokala te dodatnom tjelesnošću u nastupu koji savršeno nadopunjuje karakteristične agonizirane krikove Chipa Kinga.

Čepići za uši preporučeni jer će biti glasno, ako to do sada već nije bilo jasno. Do tinitusnog slušanja.

 

Naum Toga

►Naum Toga nova je noise rock grupacija starih iskusnjara s čak-i-ne-baš-više-mladim pridošlicama. Hipnotični, ali uvijek opasni ritmovi bubnja koje bi *neki ljudi* nazvali kraut, upareni s gitarom i nešto elektronike koje vam pomno čupkaju živce sporim kontemplativnim disonancama. Minimalističko i maksimalističko u istoj mjeri, na tragu legenda žanra kao što su ►This Heat ili ►Virus, ali ne baš nalik ijednom od tih izvođača. Friško, kvalitetno i naše; ovaj peteročlani sastav čine članovi grupa ►Shell, ►Nokti, ►Bongorodica i ►Hesperian Death Horse. I Srakić.

 

Program je realiziran uz potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija.